ATHENEUM huldigt de Automatische Externe Defibrillator (AED) in.

aed

Het GO! Atheneum Dendermonde kiest ervoor een automatische hartdefibrillator te installeren op school.

 

AED een noodzaak op school

Vandaag overleeft amper 5 tot 10 % van de slachtoffers die buiten het ziekenhuis een plotse hartstilstand krijgen. De laatste jaren zijn er belangrijke evoluties die de overlevingskansen kunnen verbeteren. Een daarvan is de aanwezigheid van AED,waardoor reanimatie maar ook defibrillatie tijdig kunnen gebeuren. Bij reanimatie en defibrillatie binnen de 6 minuten nemen de overlevingskansen van slachtoffers toe  tot 70 %.

Met een grote schoolpopulatie lijkt een dergelijk toestel bij handbereik hebben een noodzaak.

 

Heartsaver AED fundraising project

HeartSaver is een vzw die ervoor ijvert om het aantal publiek beschikbare hartstarters of automatische externe defibrillatoren (AED’s) in België te verhogen door lobbying, bewustmaking en de werving van fondsen om de financiële drempel voor de aanschaf en het onderhoud van hartstarters zo laag mogelijk te houden. De internationaal gerenommeerde cardioloog en hartritmespecialist Prof. Dr. Em. Pedro Brugada is peter van HeartSaver.

Dankzij externe sponsors, onder meer Belfius en Aluprof, kon het Atheneum te Dendermonde een dergelijk toestel plaatsen aan de ingang van de school.  

 

Collega’s krijgen een opleiding

Vzw HeartSaver bespreekt bij elk Fundraising Project naast de installatie van een hartstarter ook het opleidingstraject voor 5 jaar. Het is belangrijk om frequent opleidingen te organiseren. Alleen het plaatsen van hartstarters zonder de mensen op te leiden en herhalingscursussen te organiseren, creëert een vals gevoel van HARTveiligheid.

 

Bij de installatie van de hartstarter organiseerde HeartSaver ook op het Atheneum te Dendermonde een basisopleiding “Reanimatie en Defibrillatie”, een tiental enthousiaste collega’s volgden de opleiding. Het is met andere woorden nog veiliger geworden op het Atheneum te Dendermonde!