Leerlingen volgen digitale SID-IN

sid in

 

 

Het GO! Atheneum Dendermonde kiest ervoor haar leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op een verdere studiekeuze. Hoe? Door de brede waaier aan studiemogelijkheden in het hoger onderwijs te verkennen en door het toetsen van eigen sterktes en talenten om tot een goede keuze te komen na het secundair onderwijs. 

 

Onderwijs Loopbaan Begeleiding 

Te weinig studenten slagen in het eerste jaar hoger onderwijs in Vlaanderen. Het gebrek aan kennis omtrent studierichtingen alsook het onvoldoende inzicht in eigen talenten liggen aan de basis een foute studiekeuze. Om die valkuil te vermijden, heeft het OLB-team (Onderwijs Loopbaan Begeleiding) aan het GO! Atheneum Dendermonde een grondig oriëntatiebeleid in de 3de graad uitgewerkt.  

 

Vol vragen naar studiebeurs 

Vanaf vandaag begon de digitale Sid-in beurs om leerlingen uit het secundair onderwijs te informeren. De leerlingen aan het GO! Atheneum Dendermonde wisten meteen bij welke hogeschool of universiteit ze informatie wouden vergaren. Ook hadden ze al een reeks vragen voorbereid om het maximum uit de infosessies te halen. Hoe komt het dat ze niet verdwaalden in het kluwen aan aanbod? 

Het GO! atheneum Dendermonde laat de leerlingen reeds in het 5de jaar sessies volgen om inzicht te krijgen in eigen talenten en aan de hand van vragenlijsten en online-testen de weg te vinden in het grote aanbod van studierichtingen. Dit alles gebeurt onder leiding van OLB-coach Mieke Vergauwen, die al vele jaren ervaring heeft bij het begeleiden van de leerlingen in hun studiekeuze: “Ik merk echt wel een verschil de laatste jaren. De leerlingen gaan veel bewuster om met hun studiekeuze wat ervoor zorgt dat ze vaker een succesvol traject doorlopen in het hoger onderwijs” 

 

Succesvolle studenten 

Terwijl de 6de jaars volop informatie vergaren op de Sid-in, stromen de berichten van geslaagde ex-6de jaars binnen bij de leerkrachten. De studenten laten hun oude school maar al te graag weten dat ze geslaagd zijn op alle vakken in hun eerste examenperiode. Sarah Laureys, leerkracht Frans en Spaans aan het GO! Atheneum Dendermonde vertelt: “Het doet echt deugd te horen dat zoveel oud-leerlingen het goed doen in het hoger onderwijs. Dan weten we dat we niet alleen een goede opleiding geven, maar ook een goede begeleiding bij het kiezen van de juiste studierichting.” 

 

Uitkijken naar studienocturne 

Op 18 maart organiseert het GO! Atheneum Dendermonde een grote studienocturne op school, waarop verschillende studierichtingen, sprekers uit het hoger onderwijs, de politieschool, de Koninklijke Militaire School en het CLB vertegenwoordigd zijn.  

Meer dan 100 oud-leerlingen en externen zitten klaar om de vragen van de leerlingen te beantwoorden, cursussen te laten inkijken… De opleidingen zijn gegroepeerd in verschillende interessegebieden zodat leerlingen die nog twijfelen gericht vragen kunnen stellen over de verschillen tussen bv. een opleiding taal-en letterkunde en toegepaste taalkunde. Zaina El Hossiny uit 6 economie-talen kijkt er alvast naar uit: “Ik heb de indruk dat de mensen op de Sid-in soms een promopraatje houden en ik kijk er naar uit eerlijke informatie te krijgen van de studenten. Ik twijfel nog tussen verschillende richtingen en ik hoop dat ik op de studienocturne meer duidelijkheid krijg.” Haar klasgenote, Zoë Serraris, beaamt: “Ik ben echt blij dat onze school een studienocturne organiseert. Met de studenten zelf praten zal ons een duidelijker beeld geven.” 

 

Denk vooruit 

Om later goed te zijn in je werk is het belangrijk een beroep te vinden dat aansluit op je eigen persoonlijkheid en capaciteiten. Daarom werkt het GO! Atheneum Dendermonde actief aan het versterken van je studiekeuzeproces. Door bevragingen en zelfreflectie krijg je inzicht in je eigen drijfveren, interesses en doelstellingen. Het Centrum voor Leerlingen Begeleiding geeft je inzicht in de structuur van het Hoger Onderwijs. Bezoeken aan universiteiten, hogescholen en een Studie Informatie Beurs bieden je de informatie waarnaar je op zoek bent. Op de studienocturne kom je via een informele babbel net dát te weten wat niet in de foldertjes staat.